Așa cum v-am informat zilele trecute (VEZI COMUNICAT), cu urgenta maxima "îngrijorat de deficitul de personal", Ministerul Afacerilor Interne a convocat ședința extraordinara de dialog social pentru modificarea statutului polițistului, invocând necesitatea înființării unei noi forme de învățământ,

"alternativa", prin care, după doar un an de masterat, oricine poate fi ofițer de poliție.La ședința ce a avut loc în această dimineată, a participat vicepreședintele FSDR, Valentina MATEA, depunând, pe lângă intervenția în cadrul videoconferinței, și propuneri scrise.


Pentru a deveni ofițer de poliție exista deja reglementate variante: Academia de Poliție, concursuri TCO și încadrare directa pentru categoriile de specialisti. Prin urmare, este creat deja cadrul legal pentru recrutarea sursei de personal. Probabil e deranjant ca în aceste variante "cineva" pierde timp sau nu are liber acces sa devina peste noapte ofițer de poliție?!


Sub nicio forma caracterul urgent al modificării statutului polițistului pentru acest motiv (deficitul de personal) nu se justifica, in condițiile în care viitorii ofițeri de poliție cu acest masterat, apar în sistem după un an. Nu e mai simplu sa rezolvi deficitul de ofițeri prin concurs TCO, care îți aduce pe astfel de funcții personal cu pregătire generala polițienesc și cu experienta în domeniu în maxim 2-3 luni? Mai ales ca în sistem sunt deja agenți de poliție cu studii superioare în domenii cel puțin înrudite cu specializările necesare în MAI.

La aceștia se adaugă promoțiile de ofițeri ale Academiei de Poliție, care vin în sistem cu o pregătire de baza polițienesca. Pentru ofițerii din domeniul neoperativ care necesita specializări pentru care școlile MAI nu pregătesc personal, tot în maxim 3 luni se pot încadra direct specialiști. Prin urmare, în oricare varianta existenta deja, deficitul de ofițeri se poate elimina dacă exista voința, preocupare și interes al MAI in a avea funcțiile de coordonare din sistem ocupate cu personal bine pregătit și cu experienta în domeniul polițienesc.

Dar nu, MAI dorește o deprofesionalizare mai accentuata a sistemului, permițând oricărui civil care a terminat o facultate (de drept, de exemplu), chiar și la fără frecventa, sa fie ofițer în MAI după un an de masterat și peste puțin timp sa mai ajungă și pe funcție de conducere.
Deci, urgenta pentru reducerea deficitului de ofițeri nu se justifica! Chiar au scăpat porumbelul ca o asemenea intenție exista în programul de guvernare și trebuie îndeplinită, iar pe de alta parte, MAI este strâns cu ușa de termenul de 30 iunie pentru depunerea cererii la ARACIS în vederea creării acestei firme de masterat.

La ședința de azi niciun sindicat nu a fost de acord cu propunerea lansata de MAI!!!

Poate ca singura șansă în care probabil ar fi existat vreun acord în acest sens, ar fi fost dacă aceasta forma de masterat se organiza atât în forma de zi (cu cazarmare timp de un an) cât și în forma la distanta/fără frecventa, la care sa aibă acces și agenții din sistem. Împortant de reținut poziția MAI pentru aceasta varianta: in condițiile existentei formei de învățământ la zi (cu frecventa), MAI nu împiedică agenții din sistem sa acceadă la aceasta, dar nu ii incurajeaza, având în vedere ca în eventualitatea admiterii, agentul din sistem trebuie sa își asume pe propria răspundere cum participa la cursuri. Evident ca varianta suspendării activității timp de un an în acest scop nu este o opțiune (nici nu exista obligativitatea aprobării suspendării activității în acest scop) și câți ar alege varianta demisiei?

Dacă oricare civil cu studii superioare poate sa fie după un an de masterat ofițer de politie, ce interes ar mai exista pentru concursul de admitere în Academia de Poliție ca să ajungi ofițer după 3 ani?
Pe de alta parte, deficitul major de personal în MAI este la baza piramidei, adică în corpul agenților și subofițerilor. De ce nu există interes al MAI pentru diminuarea acestuia? Nu este mai logic sa ai, ca instituție, preocupare in a-ți forma baza, forța de muncă în teren, care necesită o pregătire generala de baza politieneasca, pe care sa o folosește relativ repede (6 luni de pregătire)? Si tot astfel îți creezi și segmentul din care recrutezi personal pe specialități, cu experienta, cu baza formata, pentru funcțiile superioare și corpul de ofițeri? Nu, MAI prefera orice altceva decât e logic în viziunea sindicatelor.

Chiar și azi, în condițiile în care consultarea sindicatelor era în desfășurare și din primul moment s-a constatat ca sindicatele nu sunt de acord cu propunerea făcută, M.A.I a transmis CES proiectul de OUG pentru modificarea statutului polițistului in varianta proprie. Mai mult, fără a se respecta legislația în domeniu, pe acest subiect MAI a organizat pe repede-naite și dezbatere publica.

Colegii care fac parte din structurile Consiliului Economic si Social, ne-au transmis inteția Ministerului Afacerilor Interne, iar în urma dezbaterii publice la care a participat președintele Federației Sindicatelor Democratice din România, Gabriel GÎRNIȚĂ, am reiterat importanta resursei proprii de personal pe care o avem cu studiile necesare în sistem si am expus considerentele prezentate anterior de colega noastră, iar în același sens, am transmis către colegii din C.E.S. avizarea nefavorabilă a proiectului de ordonanță de urgență, dacă rămâne sub forma propusă de M.A.I., fără luarea în calcul a propunerilor venite din zona sindicală.

Și cu toate acestea, ministrul încearcă sa ne convingă de faptul ca are intenții bune, cu argumente ce nu sunt susținute de realitate, in defavoarea propriului personal. Mai mult, MAI nu a făcut precizări despre nicio "specializare" pentru care are în intenție organizarea acestui masterat, despre nicio intenție de modificare a OMAI 140/2018 tot pentru acest scop, dar are pretenția ca sindicatele sa fie de acord cu acest proiect.

De asemenea, a fost readus în discuție subiectul acoperirii deficitului de personal din sistem, solicitându-se organizarea unei noi sesiuni de concursuri pentru trecerea agenților în corpul ofiterilor, reprezentanții M.A.I. subliniind faptul că speră ca până la sfârșitul anului să reușească organizarea unui astfel de concurs, în funcție și de condițiile pandemice, șlucru ce ar fi benefic atât pentru instituție, cât și pentru marea masă a agenților de poliție care au studii superioare cu licentă, absolvite.Vă vom anunța de rezultatele demersurilor noastre si vom reprezenta în continuare drepturile angajatilor.

Reușim împreună!

Echipa FSDR